Fraud Blocker

Vad är en stiftare i en stiftelse?

Fysiska eller juridiska personer kan vara stiftare

En stiftelse skall ha en eller flera stiftare som kan vara fysiska eller juridiska personer.

Vanligtvis så är stiftare fysiska personer men de kan som sagt också vara juridiska personer. Ett exempel på en stiftelse med bara juridiska personer som stiftare är Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn som stiftades av Nobelstiftelsen, AB Bofors och Karlskoga kommun. Det vill säga en stiftelse, ett företag och en kommun som alla är olika juridiska personer.

Vilken betydelse har den eller de som är stiftelsens stiftare

Med stiftarnas namn nedtecknade på det “förevigade” stiftelseförordnadet som inte kan ändras så är det bra att avväga vem eller vilka fysiska eller juridiska personer som skall få pryda med sina namn där. Stiftarens eller stiftarnas namn kan aldrig ändras till skillnad från från de som sitter i stiftelsens styrelse.

Men även om en stiftare kan sitta i stiftelsens styrelsen och påverka stiftelsens verksamhet, så har denne ingen högre talan eller större rättighet än någon annan styrelseledarmot. Stiftelsen skall alltid styras av styrelsen som ett kollektiv med beslutanderätt och aldrig av någon enskild individ. Dock kan styrelsen i en stiftelse bestå av en enda person, men endast om denna person inte är ensam stiftare, om stiftaren vill ingå i styrelsen måste hen utse minst ytterligare en person. 

I äldre stiftelser däremot så kan en stiftare fortfarande vara ensam ledarmot.

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse