Fraud Blocker

Anmälan om att bokföringsskyldigheten har upphört i stiftelse

Bokföringsskyldighet för en stiftelse innebär att stiftelsen måste:

  • Löpande bokföra alla affärshändelser
  • Säkerställa att det finns verifikationer för alla bokföringsposter
  • Arkivera all räkenskapsinformation på ett betryggande sätt
  • Avsluta den löpande bokföringen med en årsredovisning eller en sammanställning av räkenskaperna

Bokföringsskyldigheten gäller för stiftelser som bedriver näringsverksamhet, moderstiftelser, insamlingsstiftelser, kollektivavtalsstiftelser, stiftelser bildade av eller tillsammans med staten, en kommun eller en region, samt pensionsstiftelser och personalstiftelser. Stiftelser som inte är bokföringsskyldiga enligt BFL är ändå skyldiga att föra räkenskaper enligt Stiftelselagen.

Bokföringsskyldighetens innebörd

Bokföringsskyldigheten omfattar flera viktiga aspekter:

  1. Löpande bokföring: Alla affärshändelser ska bokföras löpande. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag, medan andra affärshändelser ska bokföras så snart som möjligt när tillräckliga uppgifter finns tillgängliga.

  2. Verifikationer: Det ska finnas verifikationer för alla bokföringsposter. Verifikationerna fungerar som bevis för att affärshändelserna har ägt rum och ska innehålla tillräcklig information för att kunna kopplas till de bokförda posterna.

  3. Arkivering: All räkenskapsinformation ska arkiveras på ett betryggande sätt. Detta inkluderar verifikationer, bokföringsböcker och andra relevanta dokument. Informationen ska sparas i minst sju år efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades.

  4. Avslutning av bokföring: Den löpande bokföringen ska avslutas med en årsredovisning eller en sammanställning av räkenskaperna, beroende på om stiftelsen är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen (BFL) eller stiftelselagen (SL).

Vilka Stiftelser är bokföringsskyldiga?

Följande stiftelser är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen (BFL):

  • Stiftelser som bedriver näringsverksamhet
  • Moderstiftelser
  • Insamlingsstiftelser
  • Kollektivavtalsstiftelser
  • Stiftelser bildade av, eller tillsammans med, staten, en kommun eller en region
  • Pensionsstiftelser och personalstiftelser enligt tryggandelagen

Stiftelser som inte är bokföringsskyldiga enligt BFL är ändå skyldiga att föra räkenskaper enligt stiftelselagen (SL).

Undantag från bokföringsskyldighet

Stiftelser vars tillgångar, enligt stiftelseförordnandet, endast får användas till förmån för bestämda fysiska personer, är undantagna från bokföringsskyldighet enligt BFL och SL:s krav på att föra räkenskaper. Detta inkluderar även vinstandelsstiftelser. Om det är inskrivet i stiftelseförordnandet att en årsredovisning ska upprättas, ska stiftelsen tillämpa BFL och årsredovisningslagen (ÅRL).

 

Stiftelser med tillgångar under 1,5 miljoner kronor är inte bokföringsskyldiga. Familjestiftelser med tillgångar över 1,5 miljoner kronor är bokföringsskyldiga men behöver däremot inte upprätta en årsredovisning, istället kan de välja att upprätta ett årsbokslut istället för en årsredovisning. Det är viktigt att notera att även om en stiftelse inte är bokföringsskyldig enligt BFL, kan den fortfarande vara skyldig att föra räkenskaper enligt stiftelselagen (SL).

Blanketten "Anmälan om att bokföringsskyldigheten har upphört i stiftelse"

Fyll i och skicka in blanketten ”Anmälan om att bokföringsskyldigheten har upphört i stiftelse” till Länsstyrelsen i det län där stiftelsen har sitt säte (se adress till Länsstyrelsen i olika län här).

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse